WANDELEN & PELGRIMEREN
  'Jan & Marian'  

PELGRIMSPAD 

LAW 7

 

Sterksel Amsterdam en terug 537km
Sterksel Maastricht en terug 216km 
TOTAAL 753KM


Het pelgrims pad is niet een echt historisch pad omdat het nog betrekkelijk jong is. Dit 453km (En via kortste weg terug 753 km)lange  pad Amsterdam-Maastricht. werd in het begin van de 20e eeuw onderhouden door de ANWB. Begin jaren 90 van de vorige eeuw, zijn de ANWB en Stichting LAW (Nu Wandel Ned.) begonnen met het uitzetten van het traject Den Bosch - Maastricht (tot Visé, in België . Visé om een aansluiting te maken met de zeer bekende GR5 route, die helemaal doorloopt tot Nice aan de Middellandse Zee.) De route voor Nederland eindigt op het Vrijthof in Maastricht. 

Een kenmerk van pelgrimspaden is, dat ze langs religieuze bezienswaardigheden leiden. De route is opnieuw geopend op 5 oktober 1994.

BESCHREVEN ETAPPES OP DEZE PAGINA

  1. Ell 38km
  2. Roosteren 22=15=37km
  3. Sittard 19 +12=21km
  4. Nuth 20+18=38
  5. Schin op Geul 27+8=35km
  6. Maastricht 21+16=37km

 

Dag 1 van 21 

Van Sterksel

naar Ell

38 km


Dag 01
14 november 2020
 begin: Sterksel (thuis)

einde: Ell (kerk)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW-7 Sterksel Maastricht

VAN

 Sterksel 

NAAR

 Ell

dag titel

 Warmterecord

traject nr. 

- van - 

route dag nr.

1 van 6

datum

 14-11-2020

dag

 Zaterdag

starttijd

6.19 u.

finishtijd

15.57 u.

tijd bew.

8.01 u.

tempo bew. 

4.8 km/h.

afstand  

38 km.

omhoog 

98.4 mtr.

omlaag 

134.9  mtr.

verschil

39.9 mtr.

temp max

19.5 gr. C.

temp. min

9 gr. C.

temp. gem

13 gr. C.

gps

gpx bestand dag 01 Law7

gpx : 

slapen

Thuis

Alweer een nieuwe uitdaging!

Het Pelgrims pad LAW 7 dat door mijn eigen dorp Sterksel loopt, is voor mij toch wel bijzonder. Dat is ook de reden dat ik het opgesplitst heb in twee trajecten, die beiden bij mijn voordeur starten. Vandaag 14 november ga ik beginnen aan het pad, dat via Sterksel naar Maastricht loopt. Dag 1 Sterksel-Ell 38 km. Ik begin bij mijn voordeur om kwart over zes in de morgen. Het is nog donker, maar dat is geen probleem, want ik ken de komende 10 km elk kuiltje in het pad, omdat ik het al tientallen malen tot Weert gelopen heb. Er blijven dan nog 28 km over om te ontdekken. Ik kom niet veel spannende dingen tegen, omdat ik natuurlijk hier de hele streek al redelijk goed ken. Maar het is en blijft een mooie omgeving. Het weer is top. Ik stop vandaag in het dorp dat bekend staat om haar temperatuur records. Laat ik deze dag zelf getuige zijn van wederom een temperatuur record (hoogste ooit gemeten temperatuur in Nederland op 14 November, toen ik het dorp binnen liep. Zie onderstaand bericht. Hoe toevallig kan het zijn. Om 16.00 uur ben ik opgehaald door Marian. 

Wordt vervolgd!


flasback dag 01 Law-7Dag 2 van 21

Van Ell

naar Roosteren

37km (22+15)


Dag 02
21 november 2020
 begin: Ell (Kerk)

einde: Roosteren(Maasbrug)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW7 Sterksel Maastricht

VAN

 Ell

NAAR

 Roosteren

dag titel

 koud

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

2 van 6

datum

 21-11-2020

dag

 Zaterdag

starttijd

6.57 u.

finishtijd

12.16 u.

tijd bew.

4.21 u.

tempo bew. 

4.8 km/h.

afstand  

21.14 km.

omhoog 

261 mtr.

omlaag 

193 mtr.

verschil

193 mtr.

temp max

17.1gr.C.

temp. min

3 gr. C.

temp. gem

7.2 gr. C.

gps

gpx bestand dag 2 pelgrimspad


slapen

Thuis

Koud

De start verloopt het eerste uur in complete duisternis. Daar was ik al op voorbedacht en had mijn hoofdlampje al op mijn voorhoofd geïnstalleerd. Het bleek niet nodig te zijn want het pad (weg) was goed zichtbaar. Wat wel heel erg tegen viel was de kou. Het was erg koud met een straffe wind en 3 graden boven nul. Eerst kom ik in het mooie dorpje Hunsel. Een rustig dorp. Ik ga op zoek naar de pelgrimsschelp groot formaat (groter dan een vierkante meter) Deze schelp is afgelopen zomer ingelegd met natuursteentjes in de tuin van de Jacobskerk van dit dorp. Ik wist hier al van. Riet en Guus (bevriende pelgrims) hadden ons hier al over verteld. Zij waren toevallig op deze plek toen de schelp werd aangelegd. Zie hier de foto's van het kunstwerk. Het was inmiddels al lekker licht geworden, 6 minuten over acht zoals de klok laat zien.

Op naar Thorn. Het witte stadje,

wat ik natuurlijk al ken van eerdere bezoeken. Het is toch een hele andere ervaring als je dit stadje vroeg in de morgen als pelgrim komt binnengewandeld. Zeker nu in Coronatijd, alle horeca gesloten en geen mens op straat. Heel bijzonder! Hier eet ik ook mijn boterhammetje, uit mijn eigen knapzakje. De eerste 10 km zitten er op. Nu door naar Roosteren, 12 km over Belgisch grondgebied. Hier is het nog rustiger vanwege de verplichte sluiting van bijna alle winkels. Ik loop verder langs de maas naar Maaseik. Een redelijk grote plaats, maar deze wordt niet aangedaan door de officiële pelgrimsroute. Ik laat het stadje rechts liggen en steek hier de maasbrug over. Hier ben ik na 12 km weer op Nederlandse bodem  (Roosteren) en is ook het einde voor deze dag. Dat wil zeggen ik mag nu nog teruglopen naar Ell, waar mijn auto staat.

 

flashback dag 2 pelgrimspad
Dag 3 van 21 

Van Roosteren

naar Sittard

31km (19+12)


Dag 03
28 november 2020
 begin: Roosteren (Maasbrug)

einde: Sittard (Limbrichterstraat)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW7

VAN

 Roosteren

NAAR

 Sittard

dag titel

 Nederland op zijn smalst

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

3 van 6

datum

 29-11-2020

dag

 zaterdag

starttijd

7.14 u.

finishtijd

11.57 u.

tijd bew.

3.53 u.

tempo bew. 

4.8 km/h.

afstand  

18.85 km.

omhoog 

68.8 mtr.

omlaag 

78.3 mtr.

verschil

33.6 mtr.

temp max

12.7 gr.C.

temp. min

2.9 gr.C.

temp. gem

4.5 gr.C.

gps

gpx bestand dag 3 pelgrimspad


slapen

Thuis

Nederland op zijn smalst

Vandaag is de afstand iets korter. Dit omdat het mij beter uitkomt met het parkeren van de auto.. Het is nog pikke donker! Ik mag meteen al 3 meter naar beneden, het soppige maasdal in. ik ben niet alleen want ik kom heel veel paarden tegen. Het is wel een beetje spookachtig met al die paardenogen die groen oplichten door mijn hoofdlampje. Het is behoorlijk fris en dat blijft het tot in de middag, als eindelijk het zonnetje doorkomt.

Ik loop vandaag door het smalste gedeelte van Nederland, slechts 4,8 km, maar breed genoeg om volop te genieten, zeggen ze hier. In het gehucht Illikhoven met 125 inwoners staat een metershoge houten stoel, om symbolisch te kunnen genieten van het smalste gedeelte van Nederland.

In Limbricht, bij kasteel Limbricht, ontmoet ik mijn voorbeeld! Een fitte Langeafstand wandelaar van ja, je leest het goed 84 jaar oud. De man vertelde mij dat hij uit Schiedam kwam en dat hij drie keer per week met de trein op pad gaat om ergens in het land te gaan wandelen. Als ik dat nog kan op mijn 84ste dan teken ik hiervoor.

In het middaguur kom ik aan in Sittard en dat is weer een markant punt in Limburg, omdat het, het centrum is van Midden Limburg en ook het economische hart van deze streek. Het centrum bezoek ik tijdens mijn volgende wandeldag.


flashback dag 3Dag 4 van 21 

Van Sittard

naar Nuth (Wijnandsrade)

38km (20+18)

Dag 04
6 december 2020 begin: Sittard (Limbrichterstraat)

einde: Wijnandsrade (Rhodestraat)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad Sterksel - Maastricht

VAN

Sittard

NAAR

 Nuth

dag titel

 

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

4 van 6

datum

 06-12-2020

dag

 Zondag

starttijd

7-19 u.

finishtijd

12.26 u.

tijd bew.

4.21 u.

tempo bew. 

4.7 km/h.

afstand  

20.37 km.

omhoog 

295 mtr.

omlaag 

241.7 mtr.

verschil

90.6 mtr.

temp max

7,6 gr.C.

temp. min

-1,6 gr.C.

temp. gem

 0.5 gr.C.

gps

gpx bestand dag 4 pelgrimspad


slapen

Thuis


Sittard slaapt nog als ik aankom op de Limbrichterstraat, ter hoogte van het Fitness Centrum. Hier kan ik mooi mijn auto parkeren voor deze zondag. In het centrum is nog niemand te bespeuren. De kerstverlichting fleurt de stad nog enigszins op. Het wordt vandaag een mooie route. Ik denk dat ik het zeker weet, omdat ik die nu voor de derde keer ga betreden. Namelijk al twee keer eerder met het Pieterpad, dat voor een groot deel vandaag hetzelfde parcours heeft. Direct buiten de stad kom ik bij de prachtige Sint-Rosakapel uit 1675, die op een mooi heuveltje ligt. Het hoogste punt van Sittard (90mtr. boven NAP). Er zullen vandaag nog vele heuveltjes volgen, want ik ben vanaf nu toch echt in het Limburgse heuvelland met haar vele 'hollewegen'


Even na het middaguur ben ik al in Wijnandsrade, alweer aan het einde van mijn dag etappe van een kleine 21 km. Tijd voor een boterhammetje dus. Alles zelf bij me nu in deze coronatijd. Alle horeca is immers gesloten. Dat is wel jammer, zeker nu het nauwelijks nog boven nul is. Dat is fris op de stoeprand, met een boterham in de hand. Maar goed een pelgrim reist sober. Gelukkig heb ik ook nog warme soep bij me. Dan begint het te regenen, niet stevig maar toch!Ik maak me reisvaardig, voor de terugweg van nog eens 18 km (14 was gepland), het regent niet hard en er staat geen wind ,dus ik kan volstaan met mijn paraplu. (nooit aan willen beginnen, maar bevalt me goed.) In Nagelbeek komt de eerste verrassing. Ik mag een flink eind omlopen, omdat de onbewaakte spoorwegovergang, die wel op mijn Gps staat, er niet meer is. Niet getreurd, lekker doorstappen Jan tot de volgende spoorovergang. In Schinnen mocht ik nog eens omlopen omdat ik tegen een afrastering aanliep van een militair terrein. Toch samen weer 3 km extra. In Geleen wil ik ook nog even slim zijn, door midden door een woonwijk een stuk af te snijden, dacht ik kortere weg te kunnen nemen. Dat liep fout af, want het pad liep dood tegen een metershoog geluidsscherm. Meestal gaat het goed met mijn navigeertalent, maar vandaag kreeg ik op de terugweg met de wet van Murphy te maken.


flashback dag 4

Dag 5 van 21


Van Nuth

naar Schin op Geul

35km (27+8)


Dag 5
12 december 2020 begin: Nuth (Rhodestraat Wijnandsrade) 

einde: Schin op Geul (Baanweg NS Station)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW7

VAN

 Nuth 

NAAR

 Schin op Geul

dag titel

 

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

5 van 6

datum

 12-12-2020

dag

 Zaterdag

starttijd

7.19 u.

finishtijd

15.00 u.

tijd bew.

5.58 u.

tempo bew. 

4,5 km/h.

afstand  

26,9 km.

omhoog 

443,8 mtr.

omlaag 

370,5 mtr.

verschil

187,2 mtr.

temp max

14,7 gr.C.

temp. min

2,7 gr.C.

temp. gem

6,4 gr.C.

gps

gpx bestand dag 5 Schin op Geul


slapen

Thuis

Midden- en Zuid-Limburg is toch wel de streek in Nederland waar men de meeste Kruisbeelden, Mariabeelden en Wegkapelletjes tegenkomt. Het houdt niet op, elk zichzelf respecterend dorp en zelfs gehucht, heeft wel iets in deze trant. Mij verveelt het niet, ik vind het wel wat hebben. 


De temperatuur is prima. Het blijft lang donker in deze periode van het jaar en ik moet ook nog flink doorstappen, om voor het donker weer terug te zijn bij mijn auto. Niet dat dit moet, maar ik houd er toch wel een beetje rekening mee. Het is leuk om geheel onverwacht nog eens langs camping Vinkenhof in Schin op Geul te komen. Hier hebben we in 2014, toen we op weg waren naar Rome, voor een nachtje ons tentje mogen plaatsen. Ja, toen moesten we nog vele kilometers kuieren om in Rome te komen. Het was ook al bijna donker, omdat we al bij een paar andere campings tevergeefs hadden aangeklopt.  Over een paar weken gaan de dagen weer 'lengen'. Daar kijk ik wel weer naar uit.

Het heeft gisteren veel geregend, dus het is vandaag wel een beetje glibberig op de vele smalle 'koeienpaadjes' die ik vandaag tegenkom. De combinatie: smal, hol en natte Limburgse klei (löss), is geen ideale situatie voor een wandelaar. 

Ook kent deze streek veel draaihekjes zie onderstaande foto. (in het Limburgs, stegelke's.) Het was weer een mooie wandeldag!flashback dag 5 Schin op GeulDag 6 van 21

Van Schin op Geul

naar Maasticht

37km (21+16)

Dag 6
19 december 2020 begin:  Schin op Geul (Baanweg NS Station)

einde: Maastricht (NS Station)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW 7

VAN

 Schin op Geul

NAAR

 Maastricht

dag titel

 

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

6 van 6

datum

 19-12-2020

dag

 Zaterdag

starttijd

7.22 u.

finishtijd

13.06 u.

tijd bew.

4.46 u.

tempo bew. 

4.4 km/h.

afstand  

20.79 km.

omhoog 

260.6 mtr.

omlaag 

319.3 mtr.

verschil

113.7 mtr.

temp max

17.7 gr. C.

temp. min

2.4 gr. C.

temp. gem

9.8 gr. C.

gps

gpx bestand dag 6 Maastricht


slapen

Thuis

Vandaag al weer de laatste dag van de etappe Sterksel - Maastricht (heen en terug). Het werd nog een pittige kluif met al die gladde heuveltjes en modderpaadjes, maar mooi om te doen. Het weer en de temperatuur waren prachtig. Oud Valkenburg is een zeer pittoreske omgeving. Je gaat echt een paar eeuwen terug in de tijd. Ik kende eigenlijk alleen het stadje Valkenburg, wat natuurlijk ook prachtig is, maar zoals ik het centrum nu aantrof heb ik nog niet eerder meegemaakt. Alles in kerstsfeer, maar weinig kijkers. Wat wil je daar ook gaan doen als nagenoeg alle zaken gesloten zijn.


Het centrum van Maastricht laat ik even voor wat het is. Ik verwacht daar toch nog een aanzienlijke drukte, ondanks er flink gewaarschuwd is. Ik heb trouwens Maastricht al meerdere malen doorkruist als langeafstand wandelaar. Te weten 2x Pieterpad en 1x GR5. Dus ik laat in dit geval het mooie centrum voor een keer letterlijk en figuurlijk links liggen. Ik ga bij het NS station rechts af en neem de kortste weg naar Valkenburg om vervolgens langs de geul terug te lopen naar mijn auto. Is nog 15 km tot bij het NS station in Schin op Geul.


Deze wandeldag is tevens de afsluiting van mijn wandeljaar 2020. Nu ga ik met veel enthousiasme beginnen aan de voorbereidingen voor het afmaken van de tocht Santiago- Trondheim, die Marian en  ik samen reeds in etappes hebben gelopen tot Hamburg.

In Januari ga ik een begin maken met het Pelgrimspad vanaf Sterksel naar Amsterdam. 

Fijne dagen en bedankt voor het "meelopen" in 2020

flashback dag 6 Schin op Geul-Maastricht


 
 
 
E-mailen
Map
Instagram