WANDELEN & PELGRIMEREN
  'Jan & Marian'  

DE HANDELSE PROCESSIE

Voettocht van Valkenswaard naar Handel
Een historie van bijna 300 jaar

Deelname in:2015, 2016, 2017,2019


2019 250 ste jaargang

Pelgrimstocht Handel -Valkenswaard 22 en 23 juni 2 x 40 km 

zaterdag 22 juni

Na een jaartje afwezigheid bij deze mooie, al meer dan 300 jaar oude traditie, zijn Marian en ik er weer bij. Om 4.30 uur uit bed. Bleek later dat dit te laat was, want we waren nog maar net op tijd, om aan te sluiten bij de meer dan 1200 andere pelgrims. De stoet vertrekt precies om 6.00 uur. We hebben al direct een stevig tempo (zijn we niet gewend van de andere jaren). Na Aalst heeft de stoet weer het normale tempo. Verder verloopt zo'n processie voornamelijk zoals andere jaren, alles tot bijna op de minuut geregisseerd. Maar wat wil je met zo'n 300 jaar ervaring. In Lieshout de tweede stop alweer, hebben we tijdens de middagpauze al een paar jaar een goed onderkomen. "Cafe Lieshout" Compleet met airco, een lekkere kop goed gevulde aspergesoep, brood met kruidenboter en een appel en perzik na. Dat alles voor 2.50 euro p.p. Op een ander betaal je dat soms al voor een klein glaasje Spa. Het weer is vandaag uitstekend. Dat zal morgen anders zijn volgens de voorspelling (30 gr). Mieke (onze vaste taxichauffeur) haalt ons in Handel op en brengt ons de volgende morgen weer naar de start. Wederom bedankt Mieke. Zoals gezegd het weer is top!

Zondag 23 juni

Al ruim voor het vertrek van de processie zijn we in Handel. Dus nog alle tijd voor een kopje koffie. Precies om 10.15 komt de stoet in beweging. Iedereen is luchtig gekleed, want het gaat warm worden is de voorspelling en dat blijk later ook te kloppen. Tjonge jonge, wat was het heet boven het asfalt. Niet getreurd het is voor ons ook een goede training voor de Kennedymars over twee weken en 10 dagen later, de 4 Daagse van Nijmegen. In Eindhoven hebben we voor het eerst weer een nieuwe rustplaats, met meer ruimte voor de 1200 mensen en 10 huifkarren met paard. Een hele verbetering. Exact op 21.00 uur zijn we weer in de St. Nicolaas kerk in Valkenswaard. Hier vind de slotviering plaats met voor velen een zeer hoge emotiewaarde. Werkelijk de top van saamhorigheid. Allemaal kinderen van Maria. Op het terras voor het oude raadhuis drinken we nog ons "etappe pilsje" Aan een tafeltje achter achter ons horen we fluisteren: Die zijn met de processie mee geweest Toch leuk dat zo'n oud omaatje&opaatje dat nog doen en kunnen  !

Onderweg naar de auto sluiten we af met een heerlijk ijsje.


2017 (248ste jaargang)

17 /18 Juni

Valkenswaard Handel 2x 40 km 

Zaterdag 17 juni 2017

Anders dan voorgaande jaren! Dit jaar alleen aan de start. Marian is vanwege een stoeipartijtje met zoon Jac geblesseerd (gekneusde ribben) en loopt alleen zondag mee terug van Handel naar Valkenswaard.

Iets voor zessen ben ik op de markt in Valkenswaard. Elk jaar zie je weer bekende gezichten.  Alleen de persoon die ik zoek, die zie ik niet. Ik heb afgesproken met muziekmaatje Twan v.d.Mortel. Loopt voor het eerst mee. Geen Twan te bespeuren. Ik stuur hem een appje, dat ik direct achter het harmoniekorps aansluit. Precies om 6 uur komt er beweging in de stoet. Ruim 1300 mensen lopen mee in deze processie.

Tot de eerste stop in Eindhoven geen Twan te bespeuren. Ook geen antwoord op de App. Bleek achteraf dat hij zijn tel. goed had opgeborgen in zijn rugzak?? En dan zie ik Twan, evenals ik, op weg naar de toilletwagen. Hij is met twee andere maatjes. We trekken deze dag verder samen op. Vier mannen dus, best gezellig! Al gauw wordt op de rustplaatsen het gebruikelijke kopje koffie vervangen door een heerlijk pilsje (soms 2).  Het is mooi weer en we hebben bovendien ook nog iets te vieren Twan is jarig!(59) dus het mag. De dag verloopt verder goed, niet te warm, mooi wandelweer.(Dat wordt morgen anders, zal later blijken.) In Handel staat Marian en dochter Mieke ons al op te wachten. ook Twan wordt begroet door zijn dochter Marieke, waar hij mee naar huis zal rijden.

Zondag 18 Juni 2017

Dit jaar konden wij niet zoals voorgaande jaren blijven overnachten bij ons gastgezin Lion & Peter. De kamer is in gebruik genomen door de zoon des huizes. We vinden dit erg jammer, maar wel begrijpelijk.

Mieke is om 9.00 uur bij ons om ons naar Handel te brengen. Marian loopt vandaag ook mee! Wij rijden via Heeze om Twan op te halen. Om 10.20 uur precies komt de processie weer in beweging. Het wordt warm vandaag. Maar liefst 30 graden. Met de drie mannen van gisteren afgesproken dat Marian en ik er de voorkeur aan geven om vandaag ons eigen ding te doen. Het is trouwens ook lastig om met 5 personen te lopen in deze processie, omdat men wordt geacht in rotten (rijen) van 4 personen te lopen.

We gaan toch wel een beetje puffen als de temperatuur in de loop van de dag flink stijgt. In Lieshout gaan we voor de rustpauze in plaats van normaal linksaf (naar de "chinees") nu rechtsaf naar het laatste restaurant aan onze rechterzijde. Hier draait de airco op volle toeren en kunnen we genieten van heerlijke soep met brood en nog een mandarijn voor onderweg. En dat alles voor 2,-- euro pp. We zitten gezellig met Twan en z'n twee maatjes aan een grote tafel.

Om 21 uur precies, volgens het boekje, zijn we in de grote St Nicolaaskerk in Valkenswaard. In Valkenswaard was ongekend veel publiek op de been om ons (1300 pelgrims) in te halen. 

Geen foto's beschikbaar

2016 (247ste jaargang)

Zaterdagmorgen 19 Juni

4.30 uur. De wekker!! Het wordt haasten. We zijn zeker een half uur te laat op, blijkt achteraf, maar gelukkig nog op tijd in Valkenswaard. 

Klokslag 6.00uur komt de stoet in Valkenswaard in beweging. Een kleine 1500 pelgrims/wandelaars gaan richting Handel. 40km heen en 40 km terug. Dit jaar zijn Marian en ik met z'n tweetjes omdat Mieke nog steeds met een blessure zit. Het blijft droog, maar dan komt er een bui! eentje maar. Wel eentje van anderhalf uur. Onze poncho's bewijzen weer een goede dienst. Er wordt minder gepraat in de groep. Iedereen is tijdens de  bui met zichzelf bezig, of met z'n regenkleding of paraplu in gevecht. Dit om zo droog mogelijk te blijven. In Gemert, na de grote stop voor de lunch, wordt het beter en komen we redelijk opgedroogd en met een glimlach op ons gezicht aan in Handel.

Hier worden we zoals elk jaar hartelijk welkom geheten door de pastoor en de Handelse bevolking. Er wordt een kerkdienst gehouden in het park. Tot 19.00uur zitten we gezellig op een  terras om de inwendige mens te versterken en een biertje te drinken. We raken aan de praat met een mevrouw die wel is geïnteresseerd in ons gastadres voor vanavond. Bij wie en waar? want zij kent immers alle mensen in Handel, zoals dat in een klein dorp gaat. Dan slaap je bij mijn dochter roept de mevrouw verbaasd. Wat een toeval! Een klein wondertje. Morgen komt er nog een! (En nog een met de fam. Sengers en onze zoon Jac, maar die zal ik verder niet bespreken.) Om 19.00uur willen we graag een gedeelte van de viering in de kerk bijwonen. Niet perse omdat we zo vroom zijn, maar speciaal om te luisteren naar het nieuwe processielied, dat hier voor het eerst ten gehore wordt gebracht door de harmonie uit Valkenswaard. Prachtig! Om 19,30uur verlaten we (iets vervroegd) de kerk. We willen naar Lion en Peter, ons gastadres. We worden weer hartelijk ontvangen. Later op de avond drinken we met hen een lekker bakje koffie en nog wat sterkers er achteraan. Om 22.00 uur gaan we slapen!

 

Zondag 20 Juni

Om 8.30 uur hebben we  afgesproken voor het ontbijt, bij Lion en Peter,naar goed brabants gebruik, aan de keukentafel. Het ontbreekt hier werkelijk aan niets, zelfs met een lunchpakket is rekening gehouden.  We praten gezellig nog wat na en spreken onze dank uit aan  Lion en Peter voor hun goede gastheerschap. Zij komen ons later nog uitzwaaien in het centrum, als we in grote processie vertrekken richting Valkenswaard. We hebben afgesproken met nichtje Angele die vandaag met ons mee zal lopen. Om 10 uur treffen we ze samen met Wiel en Annie, die haar naar Handel gebracht hebben. Het toeval wil dat zij aan een tafeltje zitten, waar ook, je raadt het al, de moeder van onze hospita zit. Dus weer een klein wondertje om tussen 1500 mensen precies dat ene tafeltje te kiezen. Maar ja, wij zijn tenslotte ook op bedevaart!

 

Angele en ook wij hebben er zin in. Om precies 10.40 uur komt de karavaan in beweging. Het blijft de hele dag droog, blijkt achteraf. Tijdens de middagpauze in Nuenen staat dochter Mieke met man en kinderen ons op te wachten. Met de moderne communicatiemiddelen van vandaag de dag is het mogelijk,dat bij aankomst de koffie precies op tijd en op de juiste temperatuur voor ons klaar stond. Niet noodzakelijk maar wel leuk toch. Het is onderweg gezellig kletsen. De tijd schiet lekker op. Precies om 21.00 uur zijn we dan ook in Valkenswaard, waar ons een geweldig ontvangst te wachten staat, door de Valkenswaardse bevolking en enkele familieleden. En als afsluiting de prachtige viering in de Nicolaaskerk, na 80 wandelkilometers.

Tot volgend jaar!! 

2015 (246ste jaargang)

Zaterdagmorgen 20 juni  3.30 uur.

Processie Valkenswaard - Handel.

Een eeuwenoude traditie. (1714)

Om 5.00 uur worden Marian en ik opgehaald door onze dochter Mieke. Om 6.00 uur staan meer dan 1300 wandelaars  klaar om deel te nemen aan deze processie. We hebben dan al  onze bagage voor de overnachting van Zaterdag op Zondag ingeleverd bij een van de 40 meetrekkende huifkarren.

Zaterdag 20 juni 2015 Valkenswaard -  Handel. 40km

Klokslag 6.00 uur komt de stoet in beweging. Temperatuur is goed, komt vandaag niet boven de 16 a 18 graden, mooi wandelweer. Het blijft de hele dag droog, blijkt achteraf. Veel waardering voor het harmoniekorps dat vandaag, marcherend 40 km vrijwel aaneengesloten muziek maakt chapeau!! We genieten van de liederen die worden gespeeld en er wordt vaak uit volle borst meegezongen.

We genieten ook van de mooie brabantse natuur. Het heeft  iets heel bijzonders om dwars door de stad Eindhoven te lopen, zonder op het verkeer te hoeven letten. Alle verkeerskruispunten worden tijdens de doorkomst  verkeersvrij gemaakt door politie en of verkeersregelaars. We kunnen overal ongehinderd doorlopen. Bijna door elke kerk die wij passseren worden we begroet door klokkengeluid.

Op diverse plaatsen zijn rustpunten ingericht, waar we op ons gemak even uit kunnen blazen.(Voor de harmonie is het letterlijk even uit met het blazen.) Er zijn ook minpuntjes. Ook hier sluipt de commercie er in! Een klein voorbeeld: In Lieshout kunnen we soep kopen (niets mis mee), maar voor 4.50� in een klein plastic kommetje met dito lepeltje hebben we toch onze bedenkingen. Maar ja, je hoeft niet te kopen en als  de meeste wandelaars dat dan ook niet doen hebben we in de toekomst wellicht andere prijzen.

Om 16uur lopen we Handel binnen met 2x zoveel mensen als het aantal inwoners van dit mooie bedevaartplaatsje. We worden ontvangen in het prachtige park achter de kerk waar een mooie mariaviering volgt. Daarna nog even een lekker drankje op een van de gezellige terrasjes in het centrum. Dan wordt het tijd om ons gastgezin voor de overnachting op te gaan zoeken. We worden hartelijk ontvangen door Lion en Peter. Wij voelen ons al snel thuis. Na het opfrissen en even rusten, (de bedden testen. Niets mis mee! nieuwe matrassen horen we achteraf.) gaan we in het dorp nog even wat eten en een afzakkertje nemen. Om 22.00 uur liggen we al in bed (Dat is niet Brabants) maar de dag is lang genoeg geweest, vanaf 3.30 uur zijn we al in touw.

 

Zondag 21juni 2015 Handel -  Valkenswaard. 40km

Om 8.30 uur hebben we afgesproken om te ontbijten. Lion en Peter, onze gastvrouw en gastheer hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om er iets moois van te maken. Wij hebben lekker ontbeten en nog gezellig nagepraat tot 9.30 uur.  Bedankt Lion en Peter, het was geweldig! 

Om 10.00 uur worden we uitgezwaaid door zowat de hele Handelse bevolking en zetten we koers richting Valkenswaard. De weergoden hebben het niet goed met ons voor, het begint in Gemert (na 5km dus) al te regenen en het blijft verder tot in de namiddag regelmatig regenen. De EHBO krijgt het drukker met blarenprikken dan de eerste dag, vanwege al die natte voeten .

Omdat het vaderdag is vandaag, heb ik beloofd Marian en Mieke te zullen trakteren op appelgebak bij de eerstvolgende gelegenheid. Het blijkt dat we moeten wachten totdat we in Nuenen zijn. Dit werd extra  leuk omdat we daar totaal onverwacht, ook onze kleinkinderen Rik en Anne en schoonzoon Jan treffen. Ons lange wachten op het gebak wordt dus ruimschoots beloond voor ons gevoel. Het is inmiddels droog en het blijft verder de hele dag en avond droog. Om 21.00 uur arriveren we op de markt in Valkenswaard en gaan we naar de gezamenlijke viering in de St. Nicolaaskerk. (indrukwekkend!)

Het zijn voor ons twee onvergetelijke dagen geworden, met vele nieuwe ontmoetingen.

STERKSEL 26-06-2015 

FOTO'S Handel 2015 
 
 
E-mailen
Map
Instagram