WANDELEN & PELGRIMEREN
  'Jan & Marian'  


KEVELAER

 DUITSLAND

Gelopen in: 2004, 2013, 2015, 2016, 2017, 2019.

2019  17 Mei 

Vertrekken we om 9.00 uur,voor de zesde keer, op bedevaart naar Kevelaer (63 km).

Dag 1 Sterksel - Ysselsteyn 32 km

10.15 uur onze eerste stop. Koffie bij Bos cafe  "De soete inval" in Someren. Na 6 km is eigenlijk te vroeg om al te pauzeren, maar de komende 16 km hebben we nergens de gelegenheid om koffie te drinken. De eerste gelegenheid die we dan  aandoen is het Cafetaria in Vlierden. We zijn toe aan een kop heerlijke tomatensoep. De eerste 22 km zitten er al op. Het is niet warm, maar we kunnen de jas nog net uitlaten. Het is al fijn dat het droog is. Achteraf blijkt dat ik een paar flinke teken heb opgelopen toen we in Lierop door het lange gras liepen langs de kleine Aa. Nog 10 km te gaan en we zijn op onze eindbestemming voor vandaag. Ysselsteyn! We installeren ons voor de zesde keer op het zelfde terras van de plaatselijke horeca. Bijna kind in huis zou je denken. Geen spoor van herkenning dus. We genieten toch van ons etappe pilsje. En dan gaan we op weg naar ons overnachtingsadres. Voor het eerst slapen we bij Vrienden van de Fiets. spannend! het is volgens de GPS nog 700 mtr. lopen en dat klopt precies. We worden op z'n allervriendelijkst ontvangen door gastvrouw Ans- en gastheer Leo Philipsen, wat een vriendelijke mensen. S'avonds gaan we nog eten in het dorp.

Dag 2 Ysselsteyn - Kevelaer 31 km

Het bed was voortreffelijk en het ontbijt al niet minder. Ans en Leo vragen of ze samen met ons mogen ontbijten. Natuurlijk! Het wordt eigenlijk te gezellig want het ontbijt loop uit tot 10 uur en we zouden om 9 uur vertrekken!

Een uur vertraging dus! Het is 15 km lopen tot aan het bakkertje in Wanssum. Onderweg drinken we nog een Cola in Well. Om 13 uur zijn we in Wanssum waar we een broodje gezond bestellen. Voor vandaag zijn we al weer op de helft. Nog 15 km te gaan. Meestal drinken we nog iets na 10 km bij een wegrestaurant. Wat we dit jaar niet doen. Opeens is er getoeter. Mieke en Anne rijden ons voorbij en stoppen bij de eerste mogelijkheid om ons te begroeten. 

Het is traditie geworden dat Mieke ons op komt halen in Kevelaer. Deze keer is ook kleindochter Anne er bij. Zij wil wel eens zien waar opa en oma terechtkomen, na twee dagen wandelen. De uitnodiging om de laatste 4 km met ons mee te lopen slaat ze af. We spreken af dat we elkaar treffen op een terras nabij de basiliek. Het weer is prachtig! veel mooier dan gisteren. Na het terras bezoeken we de Kapel en nadien wonen we de H.Mis bij in de Basiliek.

We sluiten deze twee dagen af met een etentje in de terrastuin van "Zum Goldenen Schwan"

Op weg naar huis zien we nog het rondtrekkende gilde van de stad. Zij vieren vandaag hun gilde dag. 

FOTO'S Kevelaer 2019


2017 5 mei

 Vertrek ik om 8.15uur voor de vijfde keer op bedevaart naar Kevelaer (63km).Voor mij  het eerste lustrum dus.

Dit jaar in gezelschap van Marian (het wordt haar tweede! We hebben de klus deze keer verdeeld in twee dagen. Eerste dag 40km, tweede dag het resterende deel (23)

Dag 1 Vrijdag 5 Mei 2017 40km

Het weer zit mee. Wel een beetje fris, maar dat mag de pret niet drukken, kunnen we lekker doorstappen. We houden drie keer een korte pauze: 1) bij 13km bij het viaduct over de A63 net buiten Lierop. 2) 21km Cafe bij de kerk in Liessel,  (helaas gesloten). Volgende keer nemen we het cafetaria een kilometer verder, 3) 32km Yselstein. Hier genieten we in het centrum van het peeldorp van Koffie met vlaai. We zijn per slot van rekening in Limburg. Nu komt het saaiste deel van de hele route. We moeten nog door een stukje peel met saaie kaarsrechte  ruilverkavelingswegen, alleen maar asfalt! Langs deze wegen zeer  grote varkensstallen met de daarbij behorende "luchtjes". Dit blijf zich herhalen tot we via het dorpje,  Heide, Venray binnenlopen. Het is geen terrasweer, dus we drinken binnen ons "etappepilsje", dit zijn we gewend bij aankomst.

Dag 2 Zaterdag 6 Mei 2017

Na een Heerlijke nachtrust en een goed ontbijt kunnen we er weer fris tegen aan. Na 10km wandelen zijn we in Wanroij, waar we genieten van onze eerste stop bij de warme bakker We weten van de vorige keren dat we hier ook koffie kunnen krijgen. Ik zit hier denk ik voor de zevende keer, want ook het Pieterpad kruist deze weg.

Na de koffie de grote maasbrug (bij Well) over. Daarna lopen we al vrij snel op Duits grondgebied door het Reichswald. Als we uit het grote bos komen, houden we nog een pauze voor het nuttigen van een hard gekookt eitje en een boterham. De laatste 5 km is het nog even bikkelen over een fietspad dat langs een "provinciale weg" loopt. Hier verwachten we Mieke (onze dochter) tegen te komen, met wie we rond half 4 hebben afgesproken in Kevelaer. Niet dus! Het toeval wil, dat we precies samen aankomen bij het bordje Kevelaer, aan het begin van de bebouwde kom. Timing dus! We gaan deze avond het eerste lustrum vieren in een leuk restaurantje in het prachtige centrum van de stad. Maar eerst gaan we zoals dat gebruikelijk is voor  een pelgrim,  een kerkdienst (gedeeltelijk) bijwonen. We steken ieder voor onze eigen intenties een of meerdere kaarsjes aan. Mijn kaarsje brandt deze dag voor mijn veel te jong overleden broer, wiens verjaardag zou zijn.  

FOTO'S Kevelaer 20172016 21 mei

Zaterdag 21 Mei 63,2 km.

Heel anders dan vorig jaar (toen liep ik samen met Marian en dochter Mieke) ben ik vanmorgen helemaal alleen  om  4.10 uur op pad gegaan. Het was nog absoluut donker!

Aanvankelijk dacht ik lekker alleen vandaag. Maar het wordt toch al snel eenzaam. Zeker als het nog donker is en de eerste 5 km vooral door de bossen gaan.  Om half 6 is het al licht. Om kwart voor 11 de eerste zitpauze in Yselsteyn na 31 km. lekkere uitsmijter! De dames informeren via een appje hoe de vlag er bij hangt. Dan komt er een lang saai stuk tot Venray. Wat wil je met al die ontginningswegen in de Peel. Maar ja ,het blijft een bedevaart dus niet te veel zeuren Jan, doorlopen!! De volgende stop is Wansum. Heerlijk ijsje genomen bij de plaatselijke bakker annex ijssalon. Nog 15.5km te gaan! Zoals altijd wegen de laatste loodjes het zwaarst . Maar de geweldige ontvangst door Marian en Mieke deed de pijntjes snel vergeten. Aankomst 18.45uur. Na de H. Mis (hoort bij een bedevaart) , nog heerlijk gegeten (na 63 km heb je best wel trek) in een van de vele restaurants van Kevelaer. Daarna  met de auto naar huis. Om 23 uur zijn we weer in Sterksel. een Lange dag!

Volgend jaar eerste Lustrum!!  

FOTO'S Kevelaer 2016


2015 14 mei

Bedevaart Sterksel-Kevelaer (D) 14 en 15 mei   66km, in twee wandeldagen.

Marian,Jan en Mieke.

Wat moet je er zoal voor doen om met Hemelvaartsdag als pelgrim te voet naar Kevelaer te kunnen wandelen en ergens wilt overnachten in de buurt van Venray. Het is ons niet gelukt om een maand voor vertrek een hotel, B&B of iets wat daar op lijkt te kunnen reserveren. Alles volgeboekt! Het gaat dus zo slecht nog niet in de recreatiebranche.

Wat doe je dan als reserveren niet lukt en je wilt toch naar Kevelaer. Juist ja de auto, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Plan van aanpak.

'S Morgens om 7 uur zijn we vertrokken met 3 auto's vanuit Sterksel. Een auto hebben we halverwege op een parkeerplaats in Ysselsteyn achtergelaten. Vervolgens zijn we met de andere twee auto's doorgereden naar Kevelaer, om auto nummer twee te parkeren. Met auto nummer 3 zijn we weer teruggereden naar huis, om van daaruit onze voettocht te starten. Tot zover de technische kant van het verhaal.

Door al het geregel met de auto's, konden we pas om 10 uur starten met het eigenlijke werk. onze voettocht.

Dag 1 Sterksel-Yselsteyn 33,3 km Donderdag 14 Mei (Hemelvaartsdag)

Met een stralend zonnetje zijn we vertrokken, bospaadjes en over landweggetjes via Lierop (onze eerste korte stop) naar Vlierden. In Vlierden was het kermis en hebben we heerlijk op een terras (Thijssen) gezeten en genoten van de rondtrekkende fanfare die de kermis ging openen.Een traditie die vroeger normaal was in de Brabantse dorpen, maar nu vrijwel is uitgestorven. Onze middagpauze zit er op en we lopen door, via Deurne naar Yselsteyn. Waar we om 18uur arriveren.Onze auto staat er gelukkig nog! Even een terrasje pikken. En lekker weer naar huis.

Dag 2 Yselsteyn- Kevelaer  33 km  Vrijdag 15 Mei

Om 7 uur zitten we gedrieën  al weer in de auto op weg naar Yselsteyn, waar we onze route weer oppikken. Al voor 8 uur zijn we aan de wandel. Bij het treinstation van Venray nemen we onze eerste pauze. Pas toen we weer aan de wandel gingen, zagen we tot onze verbazing dat er ook koffie verkocht werd, een gemiste kans!  Niet getreurd, al vrij snel kregen we in Wansum een herkansing bij de plaatselijke bakker, annex ijssalon. Heerlijk kopje koffie en een lekker ijsje. Dit lieten we, ondanks dat we nog geen twee uur gelopen hadden niet aan ons voorbij gaan. De gewoonte is er bij ons ingesleten dat we ongeveer om de 10km een korte pauze nemen.. Nu even flink doorstappen tot Well. Korte pauze in de uiterwaarden van de maas die we net zijn overgestoken.  We beginnen vol goede moed aan het laatste en lastigste stuk. (omdat dit eigenlijk iets te lang was, 14 km, om zonder pauze te lopen) We arriveren iets na half vier in Kevelaer. Het blijkt kermis te zijn. Past dit wel in een bedevaartsoord? Kevelaer is een prachtige pelgrimsstad met een mooie basiliek, die we uiteraard bezocht hebben voor een stiltemoment en ieder zijn eigen gedachten. We hebben deze twee mooie wandeldagen afgesloten met  een heerlijk etentje in een van de vele restaurantjes. Hierna hebben we onze auto opgepikt bij het treinstation. En zijn via Ysselsteyn (waar we nog een auto moesten oppikken) teruggereden naar Sterksel! Om 20uur waren we weer lekker thuis. 

FOTO'S Kevelaer 2015


2013 en 2004

Zaterdag 25 2013 Mei Pelgrimstocht naar Kevelaer (D) 62km 
Ik heb deze tocht al eens gemaakt(2004). Toen nog met een behulp van een papieren routekaart, nu met een digitale topo-kaart en GPS navigatie. Ja ja!! ook ik probeer met de moderne tijd mee te gaan... Ik vertrok om half vijf in de ochtend en had gepland rond 18 uur in Kevelaer aan te komen. De route werd extra lang 68,8 i.p.v.62 km.Dit omdat ik aangekomen bij de veerpont in Blitterswijk te horen kreeg dat deze vanwege de hoge waterstand uit de vaart was genomen. Omlopen dus! maar liefst 6,8 km.(toch meer dan een uur stappen) Dus je raad het al Jan was een half uur te laat in de pelgrimsmis, en die wil je toch bijwonen als je gaat pelgrimeren. Gelukkig werd ik warm onthaalt door Marian en dochter Mieke. Het bleek achteraf gezien niet zo erg dat ik te laat was, want de dienst duurde meer dan een uur, dus ik had nog alle tijd voor mijn intenties . Marian en Mieke nogmaals hartelijk dank voor de zeer warme ontvangt in Kevelaer en de gezellige terugreis (met de auto natuurlijk!)naar Sterksel. 


Helaas geen foto's

 
 
 
E-mailen
Map
Instagram