WANDELEN & PELGRIMEREN
 Jan en Marian van Mierlo  

PELGRIMSPAD 

LAW 7

Sterksel - Amsterdam
 

Het pelgrims pad is niet, een echt historisch pad, omdat het nog betrekkelijk jong is. Dit pad Amsterdam-Maastricht, werd in het begin van de 20e eeuw onderhouden door de ANWB. 

Begin jaren 90 van de vorige eeuw, zijn de ANWB en Stichting LAW (Nu Wandel Ned.), begonnen met het uitzetten van het traject Den Bosch - Maastricht (tot Visé, in België.)  Visé om een aansluiting te maken met de zeer bekende GR5 route, die helemaal doorloopt tot Nice aan de Middellandse Zee.) De route voor Nederland, eindigt op het Vrijthof in Maastricht.


Het gedeelte Sterksel - Maastricht heb ik in 2020 gelopen. 

Ik loop de route in tegengestelde richting! Dus van Zuid naar Noord.


 

Dag 07 van ?

Van Sterksel

naar Valkenswaard

36 km

Dag 07
2 januari 2021
begin: Sterksel (thuis)

einde: Valkenswaard(Merendreef)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW7

VAN

 Sterksel

NAAR

 Valkenswaard

dag titel

 thuiswedstrijd

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

07 van ?

datum

 02-01-2021

dag

 Zaterdag

starttijd

6.30 u.

finishtijd

15.58 u.

tijd bew.

7.35 u.

tempo bew. 

4,9 km/h.

afstand  

36km.

omhoog 

187 mtr.

omlaag 

152 mtr.

verschil

43 mtr.

temp max

6,2 gr. C.

temp. min

-0.5 gr. C.

temp. gem

6,2 gr. C.

gps

Gpx bestand dag7


slapen

ThuisDe thuiswedstrijd.

De eerste wandeling van 2021 wordt een thuiswedstrijd. Het traject dat ik vandaag loop ken ik op mijn duimpje omdat dit mijn woonomgeving is. Er is hier bijna geen wandelpaadje wat ik niet een of meerdere malen bewandeld heb. (Hoe spannend kan het nog worden). Nu dan wel weer in een andere volgorde en wellicht in een ander seizoen en dan blijft het toch interessant.

De kortste dag van het jaar hebben we al weer achter de rug, maar het is toch nog erg donker om half zeven in de morgen.


Over omweggetjes gesproken!

Van Sterksel naar Valkenswaard, de route voor vandaag is volgens Google Maps een goede 7 km. Maar de makers van de pelgrimsroute denken daar anders over en maken er 36 km van. Dat is natuurlijk ook leuker. Het is door een gebied, de Strabrechtse Heide, dat zeer de moeite waard is. Het behoeft wel enige toelichting als je in familiekring vertelt dat je een lange tocht gaat maken en wel van Sterksel naar Valkenswaard. De Strabrechtse Heide behoort tot de kleinere natuurgebieden in Nederland. We komen hier wel het grootste natuurlijke ven van Nederland tegen, het Beuven, met een oppervlakte van 85 hectare.


Het was een prachtige wandeldag zoals verwacht (eigen regio). In de richting Zuid - Noord ben ik nauwelijks een meter opgeschoven, want zoals de kaart boven laat zien, heb ik mij alleen maar verplaatst van Oost naar West met een grote boog om mijn woonplaats Sterksel heen. Het is verder de hele dag koud gebleven, de handschoenen zijn niet uit geweest. Twee keer ben ik getrakteerd op een regenbui. Ik ben de dag geëindigd in Valkenswaard, waar Marian mij om 16.00uur weer heeft opgepikt.

flashback dag 7

 Dag 08 van ?

Van Valkenswaard

naar Vessem

40,4 km (24,1+16,3)


Dag 08
9 januari 2021
begin: Sterksel Valkenswaard (Eindhovenseweg)

einde: Vessem(Pelgrimshoeve Kafarnaum)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimsroute 

VAN

 Valkenswaard

NAAR

 Vessem

dag titel

 De Sloot

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

08 van--

datum

 09-01-2021

dag

 Zaterdag 

starttijd

7.20 u.

finishtijd

14.13 u.

tijd bew.

4.46 u.

tempo bew. 

5.1 km/h.

afstand  

24.1 km.

omhoog 

199 mtr.

omlaag 

75 mtr.

verschil

54 mtr.

temp max

12.4 gr.C.

temp. min

-6.3 gr.C.

temp. gem

 1.0 gr.C.

gps

gpx bestand dag 8 Pelgrimspad


slapen

Thuis


De Sloot

Het begint met een mooi recht pad. Oud spoorlijktraject (1959 opgeheven), van Valkenswaard naar Eindhoven. Het nieuwe in 2015  aangelegde fietspad, was voorheen deels in gebruik als onverhard wandel- en mountainbike pad. Ik mag dit pad, volgens de officiële pelgrimsroute, volgen tot aan de grens met Aalst. Het is nog donker dus het komt mij nu even goed uit, dat het pad verhard en verlicht is. 

Het is barstens koud -6 graden. De bospaadjes, die na dit mooie fietspad komen zijn, nu het vriest, hard en glibberig. Als ik de gemeente Waalre verlaat, waar ook Aalst onder valt, kom ik langs de Volmolen. Normaal is het hier bij deze watermolen altijd erg druk, omdat er ook een cafe-restaurant en een camping is gelegen. Alles gesloten natuurlijk! Hier word ik een  beetje op een dwaalspoor gezet. Na een paar honderd meter zie ik niet de afslag, die wel op mijn GPS staat. Het spoor blijk achteraf precies midden over de camping te lopen. Echter de camping is wel afgesloten met een slagboom. Gelukkig kan ik onder de slagboom door. (Je moet toch wat!) Geen controle, doorlopen dus. Het pad loopt achter de camping door en ik kom in het prachtige Dommel dal.

Even later komt de volgende verrassing! Zandweg afgesloten door een enorme zandberg. Dat belooft meestal niet veel goeds. Een wandelaar kan er bijna altijd door, zo ook nu dus. Het wordt toch opletten. Ik volg de nieuw gegraven waterloop, zie foto hieronder, ik zie het pad dat ik hebben moet, ja precies! aan de overkant van deze enorme brede sloot, zonder brug!. Er staat gelukkig (nog) geen water in dit obstakel. De bedding is hard en bevroren, dus ik waag het er op. Onder in de sloot is het drassig en de modder komt al snel tot bijna aan de bovenkant van mijn hoge (nieuwe) schoenen. Hier komt "Jantje" nog net goed weg. Bij de eerst volgend waterplas op het pad, heb ik het ijs gekraakt en mijn schoentjes mooi schoongemaakt.

Gelukkig ben ik onderweg ook nog vele mooie dingen tegengekomen. Zoals de mooie rijp op de landerijen en de gezellig ogende kempische dorpjes. Om 14.00 uur kom ik aan bij de Pelgrimshoeve in Vessem. Normaal een onderkomen waar je hartelijk word ontvangen en eventueel ook kunt overnachten. Maar nu, zoals verwacht vanwege corona gesloten. Ik installeer mij op het terras achter de hoeve, waar ik uitzicht heb op de prachtige tuin en geniet van mijn lunchpakket en een halve liter warme soep uit eigen rugzak. 24 km gelopen, nu nog ruim 16 terug. De terugweg is iets korter omdat ik de kortste weg kies terug naar de auto. Om 17,30 uur zit ik weer moe maar voldaan in de auto.


flashback dag 8Wordt vervolgd

klik hier voor het traject Sterksel-Maastricht