WANDELEN & PELGRIMEREN
 Jan en Marian van Mierlo  

PELGRIMSPAD 

LAW 7

Sterksel - Maastricht
 

Het pelgrims pad is niet een echt historisch pad. Dit pad is in het begin van de 20e eeuw onderhouden door de ANWB. Begin jaren 90 zijn de    ANWB en Stichting LAW (Nu Wandel ned) begonnen met het uitzetten van het traject Den Bosch -  Visé, even over de grens bij Maastricht. (Visé om een aansluiting te maken met de GR5 route, die helemaal door loopt tot Nice.) De route voor Nederland eindigt op het Vrijthof in Maastricht. Een kenmerk van pelgrimspaden is, dat ze langs religieuze bezienswaardigheden leiden. De route is opnieuw geopend op 5 oktober 1994.

Dag 01  

Van Sterksel

naar Ell

38 km


Dag 01
14 november 2020
 begin: Sterksel (thuis)

einde: Ell (kerk)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW-7 Sterksel Maastricht

VAN

 Sterksel 

NAAR

 Ell

dag titel

 Warmterecord

traject nr. 

- van - 

route dag nr.

01 van--

datum

 14-11-2020

dag

 Zaterdag

starttijd

6.19 u.

finishtijd

15.57 u.

tijd bew.

8.01 u.

tempo bew. 

4.8 km/h.

afstand  

38 km.

omhoog 

98.4 mtr.

omlaag 

134.9  mtr.

verschil

39.9 mtr.

temp max

19.5 gr. C.

temp. min

9 gr. C.

temp. gem

13 gr. C.

gps

gpx bestand dag 01 Law7

gpx : 

slapen

Thuis

Alweer een nieuwe uitdaging!

Het Pelgrims pad LAW 7 dat door mijn eigen dorp Sterksel loopt, is voor mij toch wel bijzonder. Dat is ook de reden dat ik het opgesplitst heb in twee trajecten, die beiden bij mijn voordeur starten. Vandaag 14 november ga ik beginnen aan het pad, dat via Sterksel naar Maastricht loopt. Dag 1 Sterksel-Ell 38 km. Ik begin bij mijn voordeur om kwart over zes in de morgen. Het is nog donker, maar dat is geen probleem, want ik ken de komende 10 km elk kuiltje in het pad, omdat ik het al tientallen malen tot Weert gelopen heb. Er blijven dan nog 28 km over om te ontdekken. Ik kom niet veel spannende dingen tegen, omdat ik natuurlijk hier de hele streek al redelijk goed ken. Maar het is en blijft een mooie omgeving. Het weer is top. Ik stop vandaag in het dorp dat bekend staat om haar temperatuur records. Laat ik deze dag zelf getuige zijn van wederom een temperatuur record (hoogste ooit gemeten temperatuur in Nederland op 14 November, toen ik het dorp binnen liep. Zie onderstaand bericht. Hoe toevallig kan het zijn. Om 16.00 uur ben ik opgehaald door Marian. 

Wordt vervolgd!


flasback dag 01 Law-7Dag 02  

Van Ell

naar Roosteren

37km (22+15)


Dag 02
21 november 2020
 begin: Ell (Kerk)

einde: Roosteren(Maasbrug)

Etappegegevens:

LAND

 Nederland

ROUTENAAM

 Pelgrimspad LAW7 Sterksel Maastricht

VAN

 Ell

NAAR

 Roosteren

dag titel

 koud

traject nr. 

-- van--

route dag nr.

02 van--

datum

 21-11-2020

dag

 Zaterdag

starttijd

6.57 u.

finishtijd

12.16 u.

tijd bew.

4.21 u.

tempo bew. 

4.8 km/h.

afstand  

21.14 km.

omhoog 

261 mtr.

omlaag 

193 mtr.

verschil

193 mtr.

temp max

17.1gr.C.

temp. min

3 gr. C.

temp. gem

7.2 gr. C.

gps

gpx bestand dag 2 pelgrimspad


slapen

Thuis

Koud

De start verloopt het eerste uur in complete duisternis. Daar was ik al op voorbedacht en had mijn hoofdlampje al op mijn voorhoofd geïnstalleerd. Het bleek niet nodig te zijn want het pad (weg) was goed zichtbaar. Wat wel heel erg tegen viel was de kou. Het was erg koud met een straffe wind en 3 graden boven nul. Eerst kom ik in het mooie dorpje Hunsel. Een rustig dorp. Ik ga op zoek naar de pelgrimsschelp groot formaat (groter dan een vierkante meter) Deze schelp is afgelopen zomer ingelegd met natuursteentjes in de tuin van de Jacobskerk van dit dorp. Ik wist hier al van. Riet en Guus (bevriende pelgrims) hadden ons hier al over verteld. Zij waren toevallig op deze plek toen de schelp werd aangelegd. Zie hier de foto's van het kunstwerk. Het was inmiddels al lekker licht geworden, 6 minuten over acht zoals de klok laat zien.

Op naar Thorn. Het witte stadje,

wat ik natuurlijk al ken van eerdere bezoeken. Het is toch een hele andere ervaring als je dit stadje vroeg in de morgen als pelgrim komt binnengewandeld. Zeker nu in Coronatijd, alle horeca gesloten en geen mens op straat. Heel bijzonder! Hier eet ik ook mijn boterhammetje, uit mijn eigen knapzakje. De eerste 10 km zitten er op. Nu door naar Roosteren, 12 km over Belgisch grondgebied. Hier is het nog rustiger vanwege de verplichte sluiting van bijna alle winkels. Ik loop verder langs de maas naar Maaseik. Een redelijk grote plaats, maar deze wordt niet aangedaan door de officiële pelgrimsroute. Ik laat het stadje rechts liggen en steek hier de maasbrug over. Hier ben ik na 12 km weer op Nederlandse bodem  (Roosteren) en is ook het einde voor deze dag. Dat wil zeggen ik mag nu nog teruglopen naar Ell, waar mijn auto staat.

 

flashback dag 2 pelgrimspad


Wordt vervolgt.